Bosch Indego 1000 Connect

Bosch Indego 1000 Connect är lämplig för gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter och kan styras via en mobilapp som fungerar bra ihop med både Android, iOS och Windows Mobile. Den befinner sig i mellanskiktet, både var gäller pris, funktioner och hur pass snabbt den klipper gräs.

En av de funktioner som får Bosch Indego 1000 Connect att stå ut från mängden är att den delar upp din gräsmatta i flera mindre zoner och klipper en zon i taget, så att du får ett prydligt mönster istället för slumpvis körning.

I skrivande stund får man räkna med att betala cirka 12 500 kronor för en Bosch Indego 1000 Connect i svenska butiker. Det är alltid en bra idé att kolla upp priser hos flera olika försäljare innan man genomför ett köp, för när vi kollade fanns det både säljare som låg en bit under och säljare som låg en bit över 12 500 kronor.

Korta fakta om Bosch Indego 1000 Connect

Maximalt klippområde 1 000 kvadratmeter
Klippbredd 26 cm
Klipphöjd 2 cm – 6 cm
Batteri 32,4 V
Klipptid per laddning 50 minuter
Ljudnivå 75 dB (A) guaranteed

72 dB (A) measured

Installation

Två avgränsningskablar á 100 meter styck medföljer, liksom 400 peggar att fästa kablarna med. Två geléfyllda kopplingsplintar gör att du kan skarva kablarna vid behov.

Ett säkerhetsavstånd på 35 cm rekommenderas till murar, buskar och liknande och det följer med en linjal så att man ska kunna kontrollera avstånden medan man lägger ut avgränsningskablarna i trädgården.

När du har lagt ut avgränsningskablar tar Bosch Indego 1000 Connect en tur och kartlägger området som ska klippas. Under denna tur sker inte någon klippning. Efter kartläggningsturen återvänder Indego 1000 till basstationenen, och nu kan du själv sätta igång första klippningen.

Mobil-app

Gräsklipparen har en kontrollpanel på ovansidan, men du kan också styra klipparen i en mobil-app som fungerar ihop med både Android, iOS och Windows Mobile. Scanna qr-koden som finns på gräsklipparen, ladda hem appen och ange dina användaruppgifter för att komma igång.

Du kan bland annat använda appen för att ange hur ofta gräsklipparen ska ge sig ut och klippa. Efter ett driftstopp kan du däremot inte slå på robotgräsklipparen igen i appen, utan det kräver att du går ut till din gräsklippare och startar om den i kontrollpanelen på ovansidan av klipparen.

Man kan starta gräsklipparen från appen, men då krävs förstås att klipparen har hunnit ladda sitt batteri efter senaste klippningen. Enklare är att använda ett färdig klippschema.

Indego 1000 har ett inbyggt sim-kort och kan kommunicera med hjäplp av den gamla stenålderstekniken GPRS (2G) via GSM-nätet. Eftersom det är så små datamängder som överförs fungerar det hyfsat att använda denna gamla teknik. Inget särskilt abonnemang krävs. Tyvärr fick vi ofta felmeddelanden av typen ”det går inte att nå klipparen” när vi testkörde appen.

Larm

Om gräsklipparen stöter på ett problem som den inte kan hantera på egen hand (fastkörd, stöld, etc) skickar den ett meddelande till appen så att du kan se det i mobilen och komma till undsättning. Problemet förses med en tidsstämpel, så att du vet exakt när det inträffade.

Data

Appen samlar in data om robotgräsklipparens förehavanden, och du kan till exempel slå upp hur lång tid din Indego 1000 har ägnat sig åt att klippa gräs och när den beräknar att du kommer behöva byta ut knivarna.

Stöldskydd

Gräsklipparen skickar automatiskt en varning till appen om den lyfts upp, vilket meddelar dig om att någon försöker stjäla din Indego 1000.

Det finns också ett ljudlarm, men det är inte så högljutt som man skulle kunna önska.

Klippning

Bosch Indego 1000 Connect ger ett bra resultat, så länge gräset inte har hunnit blir alltför högt eller tjockt. Den rör sig framåt med en hastighet av 0,45 meter per sekund när den klipper, men saktar ned när den närmar sig dockningsstationen. 0,45 meter per sekund motsvarar ungefär 1,6 km/h. Under ideala förhållanden kan Indego 1000 klippa 200 kvadratmeter på 50 minuter, men den avklarade ytan minskar om gräsklipparen måste hantera olika hinder, till exempel träd och buskar.

Om gräsmattan har hunnit bli alltför hög och vildvuxen innan du installerat din 1000 Connect bör du klippa ned det värsta med en vanlig gräsklippare först, för Indego 1000 Connect är inte bra på att hantera högt gräs.

Grundinställningen för 1000 Connect är den högsta klipphöjden. Du ändrar klipphöjd genom att lyfta på locket ovanpå klipparen och skruva på vredet till önskad längd (minsta klipphöjd är 2 cm). Du bör inte ställa in 1000 Connect på lägsta klipphöjden för första varvet om den har förhoppningsvis högt gräs att klippa, utan låta den klippa topparna först och sedan gradvis arbeta sig ned till den låga gräsnivå du vill ha. När robotgräsklipparen väl har börjat patrullera din gräsmatta regelbundet kan du däremot ha den på lägsta klipphöjden hela tiden, eftersom den inte kommer att tillåta att gräset växer sig särskilt mycket högre än så.

Indego 1000 Connect har inte stöd för biytor, och är därför inte ideal för trädgårdar med flera icke-sammanhängande gräsmatteområden.

Zoner

Bosch har försett Indego 1000 Connect med en funktion som de kallar Logicut, som delar upp din gräsmata i olika zoner som klipps en zon i taget. Det blir en mer effektiv klippning och du får ett snyggare mönster.

Indego 1000 Connect tar då och då en paus för att kalibrerar sin position och avgöra var den är någonstans i förhållande till zonen. Man ska alltså inte bli rädd och tro att något är fel bara för att robotgräsklipparen stannar upp och väntar uppemot 10 sekunder då och då.

Regn

Indego 1000 har inte någon regnsensor. Detta är inte ett problem för själva gräsklipparen eftersom den tål att vara ute och klippa i regnet, men det är inte optimalt för gräsmattan eftersom gräsmattor brukar må bättre av att klippas när de är torra.

Övrigt

  • Bosch Indego 1000 Connect väger 11,1 kg.it approaches the docking station.
  • Dockningsstationen har fyra stycken medföljande fästen.

Sammanfattning

Bosch Indego 1000 Connect är ett bra val för den som inte har mer än 1000 kvadratmeter att klippa, och som har en sammanhängande gräsmata snarare än flera olika gräsmatteområden i trädgården.

Appen är väldigt bra utformad och enkel att använda, men verkar ha problem med att upprätthålla kontakten med klipparen.

Med en uppmätt ljudnivå på 72 dB (A) är Indego 1000 Connect inte någon av de mest tysta robotgräsklippare vi testat.