Honda Miimo 520

Honda Miimo 520 är rekommenderad för gräsmattor på upp till 2 000 kvadratmeter, men tester har visat att den klarar av uppemot tusen kvadratmeter mer än så utan några större problem.

Honda är ett väletablerat märke som tillverkar en lång rad olika motorbaserade produkter, allt från bensindrivna bilar, motorcyklar och ATV:s till elverk och trädgårdsredskap. Att de har slagit sig in på marknaden för robotgräsklippare är därför inte särskilt förvånande, och i Miimo 520 har de placerat en högkvalitativ borstlös 56W motor.

I skrivande stund kostar en Hona Miimo 520 kring 20 000 kronor hos de flesta försäljare, men eftersom priserna kan ändras över tid är det alltid en god idé att jämföra priset hos många olika försäljare (online och offline) innan man gör något köp.

Korta fakta om Honda Miimo 520

Maximalt klippområde 2 000 kvadratmeter

(Kan ofta klara 3 000 kvadratmeter)

Maximal lutning Stannar vid 35 procents lutning

(Försöker lämna området redan vid >20 procents lutning.)

Klippbredd 22 cm
Klipphöjd 2 cm – 6 cm
Klippsystem 3 stycken pivotknivar
Batterityp Li-ion 22,2v-3,6Ah
Laddningstid 60 minuter
Klipptid per laddning 80 minuter
Ljudnivå 59,3 dB

Installation

Montering

Honda Miimo 520 levereras färdigmonterad.

Instruktionsbok

Den manual som medföljer Honda Miimo 520 verkar vara maskinöversatt till svenska från något annat språk, vilket gör att vissa instruktioner blir tämligen svårbegripliga. Här borde Honda kunna skärpa till sig och lägga lite pengar på att anställa en professionell översättare, det rör sig trots allt om en ganska dyr produkt.

Kontrollpanelen

Kontrollpanelen ligger under en lucka ovanpå enheten. Det finns en installationsguide att följa steg för steg, men det är svårt att ta sig igenom den om man inte har instruktionsboken att läsa samtidigt. Användargränssnittet lämnar mycket att önska, det är onödigt svårnavigerat.

Det finns många bra inställningsmöjligheter hos Honda Miimo 520, när man väl har klurat ut hur man gör inställningarna. Man kan till exempel anpassa klippningsschemat på olika vis.

Mobil-app

Det finns inte någon mobil-app. Konstigt med tanke på att det är så vanligt nu förtiden och att de flesta robotgräsklipparanvändare vill kunna få ett meddelande till mobilen om deras gräsklippare behöver informera dem om något problem, till exempel att gräsklipparen har tippat över en kant och stängt av sig eller håller på att bli stulen. En mobil-app skulle också ha kunna vara ett mer användarvänligt alternativ till den krångliga kontrollpanelen.

Avgränsningskabel

300 meter avgränsningskabel och 300 pinnar ingår, som du använder för att avgränsa den yta du vill att din Miimo 520 ska klippa. Pinnarna är praktiska att ha när man håller på att pröva ut hur man bäst ska avgränsa, men när du har kört gräsklipparen några gånger och är säker på hur du vill att avgränsningskabeln ska ligga är vår rekommendation att du gräver ned kabeln eftersom det är betydligt säkrare (och snyggare) än att bra ha den fäst med pinnar ovan jord.

Dockningsstationen där Miimo laddar sig måste placeras ovanpå kabelns ordinarie dragning. Man kan alltså inte lägga ut en extra guidekabel för att leda Miimo till en dockningsstation som inte befinner sig precis i utkanten av klippområdet. Du väljer själv om Miimo ska följa kabeln medurs eller moturs när den är på väg hem till dockningsstationen, genom att ställa in det i menyn.

Klippning

När man först börja använda Honda Miimo 520 tar det vanligen flera dagar innan den har hunnit igenom 2 000 kvadratmeter gräsmatta. Därefter brukar det räcka med underhållsklippning några dagar eller nätter per vecka för att hålla hela ytan i gott skick.

Miimo 520 ger ett mycket bra klippresultat och man kan räkna med att få en frisk och jämnklippt gräsmatta där den far fram. Underhållsmässigt kräver Miimo 520 inte mycket i vardagslag, det räcker ofta med att bara borsta av undersidan då och då.

Man bör inte släppa ut Miimo på en gräsmatta som har hunnit växa sig alltför hög. Klipphöjden är 2 cm – 6 cm och man bör inte försöka få den att klippa något som är högre än så. Tvärt om är det bäst att hålla sig en bit under 6 cm för att ha marginalerna på sin sida. Om gräsmattan är 5,5 cm när du startar, ändra klipphöjden gradvis under några veckors tid istället för att försöka få till något superkort redan vid första klippningen.

Lutning

Så snart Miimo 520 märker att lutningen överstiger 20% kommer den att försöka lämna det området och leta upp flakare mark igen. Om den någonsin hamnar där lutningen är mer än 35 grader stannar den helt.

Ljudnivå

Ljudnivån ligger under 60 dB (A), vilket innebär att man kan köra sin Miimo 520 även på nätter och helgmornar utan att störa. Som jämförelse kan nämnas att ett normalt samtal brukar ligga kring 60 dB (A) och en storstadsgata kring 70 dB (A). DeciBell (dB) mäts is en logaritmisk skala, vilket innebär att ljudnivån är 10 gånger större för varje 10-steg i skalan.

Om ens trädgård är fylld av barn, hundar och krocket dagtid under sommaren är det mycket praktiskt att kunna klippa nattetid istället utan att störa vare sig själv eller grannarna.

Säkerhet

 • Miimo 520 känner av hinder i 360 grader via kåpan och stannar av sig självt om den stöter emot något, till exempel ett stenblock, ett djur eller en människa.
 • Om Miimo 520 lyfts upp medan den fortfarande är igång stannar knivarna omedelbart. Det samma gäller om gräsklipparen tippar åt sidan.
 • Samtliga knivar hos Miimo 520 är tillverkade i mjukhärdat stål som är utformat för att vridas innåt eller böjas om kniven slår emot ett hårt fast föremål gräsmattan. Detta är säkrare än knivar som går av.

Stöldskydd

 • Som nämnts ovan stannar Miimo 520 automatiskt så snart den lyfts upp eller tippar åt sidan. När en sådan avstängning har skett krävs en pinkod för att starta robotgräsklipparen igen. Detta fungerar som ett slags stöldskydd, eftersom en tjuv som lyfter upp din Miimo behöver ha pinkoden för att få igång den igen. Detta stöldskydd bygger dock på att tjuvarna ska veta eller inse att en upplyft Miimo inte går att få igång igen utan pinkoden. Om de stjäl gräsklipparen först och börjar försöka få igång den senare fungerar stöldskyddet inte.
 • Miimo 520 sänder ut ljudsignaler för att berätta att den håller på att bli stulen, men det är inte särskilt ljudliga.
 • Det finns ett tidlås man kan använda sig av.
 • Tyvärr har Miimo 520 inte någon inbyggd GPS som kan användas för att spåra den om den blir stulen. Eftersom den inte är uppkopplad mot mobiltelefonen får man inte heller något meddelande om att någon har lyft upp robotgräsklipparen och att den har stängt av sig.

Övrigt

 • Honda Miimo 520 är motståndskraftig mot regn och rusk, och klarar sig bra i det svenska sommarvädret.
 • Längd 635 mm, bredd 550 mm, höjd 287 mm
 • Vikt 11,9 kg
 • 9 extraknivar ingår när man köper en Miimo 520.

Sammanfattning

Vad gäller själva klippresultatet finns inget att klaga på. Hondas Miimo 520 är tystlåten, driftsäker och ger ett ypperligt resultat. Gräsmattan ser fantastisk ut efter att Miimi 520 har fått pyssla om den ett tag.

Vad som är negativt med Miimo 520 rör annat än själva klippningen. Att genomföra installationen är onödigt krångligt och tidskrävande, och det är konstigt att gräsklipparen inte går att koppla upp sig mot mobiltelefonen, särskilt som det är en funktion som vi hittar hos många robotgräsklippare som kostar mindre än Miimo 520. Om något händer med din Miimo medan du är borta upptäcker du inte det förrän du kommer hem igen, vilket är extra problematiskt om man till exempel vill att Miimo ska sköta om gräsmattan medan man är bortrest.