Hur man installerar en robotgräsklippare

avgransartradDin robotklippare avgör var den skall klippa och vart den inte skall klippa med hjälp av en led eller guidetråd. Denna tråd spänns runt det område som skall klippas (samt runt eventuella områden som inte skall klippas. Robotklipparen känner sedan av var denna tråd befinner sig och går inte över den utan klipper bara fram till tråden. Tråden runt gräsmattan förhindrar med andra ord att klipparen lämnar gräsmattan medan tråden runt rabatter och andra områden förhindrar att klipparen går in i dessa områden.

Det finns två sätt att installera ledtråden som guidar din robotgräsklippare. Ovan och under jord. Båda alternativen har sina fördelar ock nackdelar. Jag rekommenderar dock att du väljer att installera tråden under jord då jag anser att det är det bästa valet. Det är ett större jobb men ger ett bättre resultat.

Om du vill veta mer om att installera laddningsstation skall du läsa mer här.

Att installera led-trådar över jord

Att installera led-tråden över jord är den enklaste lösningen och har en rad fördelar men också nackdelar.

Fördelar:installera trad

 • Mycket lätt och snabb installation.
 • Man behöver inga verktyg.
 • Man kan lätt hitta eventuella problem om något går sönder genom att följa tråden med ögat.

Nackdelar:

 • Risken att tråden går av är större eftersom den oskyddad.
 • Man riskerar att snava på tråden eftersom den sticker upp ovanför jord.
 • Kan se fult ut eftersom man ser tråden.

Hur man gör

Att installera led tråden över jord är mycket enkelt och det tar sällan mer än en timme att göra. Allt man behöver göra är att manuellt sticka ner stödstickorna i marken och mata tråden igenom dem. Varje stödsticka tar bara några sekunder att göra. Man stör inte gräsmatten eller växtligheten eftersom man inte behöver gräva eller på annat sätt störa växterna.

Läs instruktionerna för din gräsklippare för att se hur långt de rekommenderar att man har mellan varje stödpinne och på vilken höjd man skall sätta ledtråden. Normalt är det bäst att sätta denna relativt nära jorden. Detta minskar risken att man skall ramla över den eller att den går av när man går på den.

Att installera under jord

Detta är som tidigare sagt den lösning som jag föredrar men den har sina egna nackdelar och jag förstår om du inte vill lägga ner det jobb som krävs för att använda den. Det skall dock nänmasn att det går fortare pn enklare än man tror att gräva ner tråden eftersom man inte måste gräva något dike utan istället bara kan sticka ner spaden och skapa en glipa där tryckas ner.

Fördelar:under jord

 • Tråden syns inte utan är helt dold. Man får inga fula trådar i trädgården.
 • Tråden ligger väl skyddad i jorden och risken för brott och andra skador är mycket mindre.
 • Man riskerar inte att tråden går av när man kliver på den.
 • Man riskerar inte att ramla över tråden.

Nackdelar

 • Det är svårare att upptäcka eventuella skador på tråden. I värsta fall kan man få gräva upp hela tråden för att hitta ett fel. Vanligtvis har man dock identifiera felet genom att se var gräsklipparen går över tråden. Detta gör att man bara behöver gräva upp en mycket kor bit av tråden för att laga den.
 • Det krävs mer arbete för att installera tråden under jord.
 • Det kan vara omöjligt att använda sig av denna metod på mycket stenig mark.

Hur gör man

Att installera led-tråden under jord är mycket enklare än man kanske först tänker sig. Man behöver inte kräva något dike för tråden utan det räcker att skära jorden med en vass spade. Man kan sedan trycka ner tråden i skåran som bildas innan man använder foten för att försiktigt trycka tillbaka jorden till sin ursprungliga position. Om man använder sig av denna metod så kommer installation bara ha minimal påverkan på gräset man stör och gräsmattan kommer ha återhämtat sig helt inom en vecka.

Om man vill använda sig av denna metod så måste man förvänta sig att det tar lite längre tid att slutföra installationen än det skulle ta om man installerade tråden ovanför jord. Det behöver dock inte ta alltför låg tid. Man kan ofta klara av en mindre gräsmatta på några timmar och även en större gräsmatta kan normalt omgärdas med ledtråd på mindre än en dag.

Om man har en komplicerad trädgård med många rabatter och andra saker som behöver skyddas så får man givetvis förvänta sig att det tar längre tid än det gör om man har en enklare trädgård.