Rätt gräsmatta för dig

För dig som egentligen inte bryr dig med råkar ha blivit med gräsmatta

Du har inte direkt något emot att ha någonting grönt utanför fönstret, men bryr dig inte särskilt mycket om ifall det är gräs eller klöver eller mossa. Du har annat för dig i livet och gräsmatteskötsel kvalar inte ens in på din topp-25 lista över saker du vill ägna dig åt. En gräsmatta ingick när du köpte huset och du och gräsmattan får helt enkelt stå ut med varandra nu.

Låter det här som du? I så fall kan du följa våra ytterst grundläggande tips för gräsmatteskötsel.

 1. Acceptans. Acceptera att gräsmattan inte är en prioriterad del av ditt liv just nu och att detta kommer att få konsekvenser. Acceptera mossa. Acceptera ogräs. Acceptera grannens arga blickar över staketet.
 2. Plocka bort kvistar, grenar, leksaker, döda kråkor och annat som ramlat ned på gräsmattan och kan döda gräset som ligger klämt under.
 3. Fundera på att investera i en robotgräsklippare. Det är mycket pengar att lägga på en gräsmatta du egentligen inte bryr dig om, men sparar dig å andra sidan väldigt mycket tid och ansträngning, och grannens sura blickar över staketet behöver inte övergå till i en fullskalig grannfejd på grund av din storskaliga maskrosodling som fröar av sig i hans prisbelönta grönsaksland.

Anden är villig men köttet är svagt

I teorin älskar du idén om en frodig och välskött gräsmatta, och du är inte helt avogt inställd till att pyssla omkring i trädgården, men VEM har tid att följa de där långa rekommendationslistorna för hur en gräsmatta ”ska” skötas om? Du vill väldigt gärna ha en fin gräsmatta, men…

Någonstans mellan jobb, förskolämningar, läxläsning, löparträning, skolbasaren, after work med kollegorna, mat & tvätt & disk & städ, datenight med älsklingen och söndagsmiddag med gamla mamma ska trädgårdsskötseln klämmas in – och den tenderar att falla ganska långt ned på priolistan och ligga där och brumma som ett lågfrekvent dåligt samvete.

Om detta är en korrekt beskrivning av dig, följ vår mellanmjölkslista för gräsmatteskötsel.

 1. Plocka bort kvistar och grenar och annat som ramlat ned på gräsmattan och kan döda gräset som ligger klämt under.
 2. Räfsa bort kvistar, löst gräs och dylikt.
 3. Köp ett medel mot mossa i trädgårdsbutiken och behandla gräsmattan enligt instruktionerna på förpackningen.
 4. När mossan börjar dö, gödsla och peta ned gräsfrö i den döende mossan.
 5. Skaffa en robotgräsklippare. Bara gört. Eller skaffa en gammaldags handjagare helt utan motor och stryk alla veckans träningspass. Att klippa gräsmattan för hand utan motor är utmärkt träning, supermiljövänligt och man får vara ute i friska luften. Du får både cardioträning och muskelträning på en och samma gång. Påminner om crossfit, fast det du gör renderar någon slags nytta i verkligheten.

Mitt gräsmatta – grannskapets stolthet

Okej, du vill verkligen göra det här? Du vill få upp din gräsmatta till nästa nivå? Du vill ha en gräsmatta som inte bara överlever, utan frodas och grönskar och ser fantastisk ut till och med från Google Earth?

I så fall, kör igång med vår mer ambitiösa tiopunktslista för den som vill förvandla en medioker gräsmatta till något utöver det vanliga.

 1. Plocka varje dag bort kvistar, grenar och annat som ramlat ned på gräsmattan och kan döda gräset som ligger klämt under.
 2. Använd en vertikalskärare för att få bort mossa och dött gräs. Det blir enklare för syret att nå ned till gräsrötterna och resultatet blir friskare och frodigare gräs.
 3. Leta upp alla platser i gräsmattan där gräset inte växer tätt, och så gräsfrö där.
 4. Dressa gräsmattan. Detta innebär att du lägger på 0,5 cm – 1 cm gräsmattedress. Läs på innan du sätter igång, för det kan lätt bli fel.
 5. Köp ett medel mot mossa i trädgårdsbutiken och behandla gräsmattan enligt instruktionerna på förpackningen.
 6. När mossan börjar dö, gödsla och peta ned gräsfrö i den döende mossan.
 7. Gödsla hela gräsmattan med gräsmattegödsel. Gödsla hela gräsmattan med gräsmattegödsel igen mitt i sommaren. Gödsla hela gräsmattan igen med gräsmattegödsel i början av augusti.
 8. Gödsla hela gräsmattan med särskild höstgödsel i september. Obs! Om du bor långt norr ut i Sverige kan du behöva tidigarelägga denna gödsling. Den ska ske när dygnsmedeltemperaturen fortfarande är över 8 grader.
 9. Om kalkning behövs, gör den i oktober eller senare. Man kan kalka även efter att snön har kommit; kalken kommer såmåningom att följa med smältvattnet ned i gräsmattan.
 10. Fundera på vilken eller vilka gräsklippare som är optimala för din gräsklippare. Räcker det med en enda, eller behöver du både vanlig gräsklippare + en kanttrimmer?