Robomow RS 615

Robomow RS 615 har en klippbredd på hela 56 centimeter och är enligt tillverkaren lämplig för gräsmattor på upp till 1 500 kvadratmeter. Klippningen sker med två stycken roterande trebladsknivar som är placerade i maskinens ytterkant, på ömse sidor om det främre stödhjulet. Vi gillar den här placeringen starkt, eftersom den underlättar kantklippning och gör att Robomow RS 615 klarar av kantklippningar som får många andra robotgräsklippare att gå bet.

I skrivande stund kostar Robomow RS 615 kring 20 000 kronor i handeln, men priset varierar mellan olika försäljare (både online och offline) så det kan löna sig att undersöka marknaden innan man gör sitt köp.

Korta fakta om Robomow RS 615

Maximalt klippområde 1 500 kvadratmeter
Maximal lutning 36 procent
Klippbredd 56 cm
Klipphöjd 2 cm – 8 cm
Klippsystem 2 stycken trebladiga knivar
Batterityp Li-ion
Energiförbrukning 21 kWh / månad
Laddningstid 55 minuter – 100 minuter
Klipptid per laddning 60 minuter
Ljudnivå 69 dB (A)

Installation

På det stora hela är det enkelt att installera gräsklipparen, men menyn är inte den mest användarvänliga. Här skulle Robomow definitivt kunna rycka upp sig och förenkla för användarna utan att det skulle krävas någon förändring av själva gräsklipparen. Inställningspanelen är liten och man behöver ofta klicka runt en hel del för att komma dit man ska eller få se vilka alternativ som finns tillgängliga.

Mobil-app

Mobil-appen för Robomow RS 615 är betydligt bättre utformad än gräsklipparens vanliga menypanel. Appens användargränssnitt är tydligt och lättnavigerat, och via appen kan vi nå de viktigaste funktionerna hos gräsklipparen. Tyvärr måste man vara inom Bluetooth-avstånd för att använda appen vilket är lite trist när man sitter med en smartphone som är uppkopplad mot både internet och telenätet.

GSM

Robomow RS 615 är utrustad med GSM men flera användare har rapporterat att de haft problem med att få igång den funktionen. Gräsklipparen går att köra utan GSM påslaget, men det är förstås trist att betala dyra pengar för en robotgräsklippare och sedan inte få tillgång till vissa av de inkluderade funktionerna.

Klippning

RS 615 klipper bra och ger ett snyggt resultat, och till skillnad från många andra robotgräsklippare har den en klipphöjd på max 8 cm istället för max 6 cm. Robomow RS 615 har visat sig vara en robotgräsklippare som klarar av att tuffa på många veckor i följd utan att ägaren behöver lägga sig och starta om den eller reda upp andra problem för den. Detta är väldigt bra, särskilt om man till exempel vill låta den hålla sommarstugans gränsmatta i gott skick medan man själv befinner sig i stan flera veckor i följd.

Sammanfattning

Robomow har en rejält klippbredd och passar bra för gräsmattor på upp till 1 500 kvadratmeter. Den är mycket driftsäker och kräver inte ständiga ingripanden från ägaren för att fungera.

Trist är att det är så pass krångligt att kontrollera den när man väl vill lägga sig i. Panelmenyn är svåranvänd, vi lyckades inte få igång GSM-funktionen och mobil-appen fungerar bara när man är inom Bluetooth-avstånd.