Viking iMow 632 C

Robotgräsklipparen Viking iMow 632 C rekommenderas för gräsmattor på upp till 3 000 kvadratmeter. Men smakar det så kostar det, kring 27 000 kronor får man i skrivande stund räkna med att hosta upp för en iMow 632 C. Priserna varierar dock en hel del mellan olika försäljare, både online och offline, så det är bäst att skaffa sig en överblick över marknaden innan man slår till.

Korta fakta om Viking iMow 632 C

Maximalt klippområde 3 000 kvadratmeter
Maximal lutning 45 procent
Klippbredd 28 cm
Klipphöjd 2 cm – 6 cm
Klippsystem Mulch moving system
Batteri STIHL li-ion

29 V

130 Wh

4.5 Ah

Laddningstid 60 minuter
Klipptid per laddning 90 minuter
Ljudnivå 63 dB (A)

Installation

Installationspanelen på gräsklipparen är löstagbar (med spiralsladd) så du behöver inte sitta hukad över klipparen medan du genomför installationen. Vi gillar att Viking har tänkt på detaljer som dessa, det underlättar verkligen för alla oss som inte tycker att trädgårdsarbete ska vara blod, svett och ryggskott.

300 meter avgränsningskabel ingår + märlor att fästa kabeln med.

Efter att Viking iMow 632 C genomfört sin jungfrufärd och mätt slingans längd kan den ta fram ett klippschema på egen hand.

Mobil-app

Viking iMow 632 C har en smidig och användarvänlig app för både smartphone och surfplatta. Appen fungerar ihop med Android, iOS och Windows Mobile.

Du kan till exempel använda appen för att starta din robotgräsklippare, vilket innebär att du inte behöver vara hemma för att gräsklippningen ska påbörjas.

Viking iMow 632 C använder sig av appen för att kommunicera med sin ägare, till exempel om den fastnar mot en sten, om en kniv behöver bytas eller om roboten behöver lämnas in på service.

Användarkonton

Du kan skapa olika användarkonton med olika behörighet för appen. Grannen som ska hålla ögonen på ditt hem medan du är på semester i två veckor kan till exempel ges tillgång till appen i just de två veckorna, så att han kan gripa in om iMow 632 C behöver hjälp med något.

Data

Appen samlar in data om robotgräsklipparens förehavanden, så alla kalenderbitare där ute kan till exempel ta en titt på hur pass långt deras gräsklippare har rört sig. Datan kan visas upp i form av grafer för att bli mer lättillgänglig och överskådlig.

GPS

Viking iMow 632 C är försedd med GPS så att man kan hålla koll på var robotgräsklipparen befinner sig. GSP:en kan du till exempel använda för att via mobil-appen säga åt gräsklipparen att tillbringa en viss tid med att klippa vissa ytor.

Stöldskydd

Som nämnts ovan är iMow 632 C försedd med GPS och den har en sändare så att man kan se vart den har tagit vägen om den blir stulen eller på annat vis försvinner från gräsmattan.

Viking iMow 632 C har också en funktion som gör att den börjar skicka SMS till sin ägare om den blir bortförd. Man får alltså snabbt vetskap om att något har hänt och kan börja leta upp roboten med hjälp av GSP-tjänsten.

Klippning

Viking iMow 632 C ger en mycket bra klippning, och den har ett så kallad mulch moving system som innebär att gräsklippet finfördelas och används som gödning för gräsmattan.

Det finns många olika inställningar att pilla på för att optimera klippningen och göra den ideal för den aktuella trädgårdens behov. Viking iMow 632 C dock har svårt att hantera högt gräs, särskilt om det också är tjockt.

Man kan ställa in flera olika zoner för Viking iMow 632 C vilket är praktiskt om man har olika delar av trädgården som behöver avgränsas separat och eventuellt också behöver olika instruktioner. En mycket positiv grej med iMow 632 C är att den inte måste starta varje klippning från basstationen.

Om 632 C behöver hjälp med något under klippningen kommer det att skicka ett meddelande till din mobiltelefon via appen och berätta om problemet, så att du till exempel kan gå ut och rädda den från ett hinder den fastnat vid.

Övrigt

  • Styrkonsollen kan tas lös så att du kan använda maskinen helt manuellt. Mycket praktiskt om man till exempel ska hjälpa grannarna med att klippa av deras gräsmatta en gång medan de är bortresta.
  • Viking iMow 632 C väger 13 kg inklusive batteri, 12 kg utan.
  • Medföljande accessoarer: iProtect canopy top, rengöringskit, hjul som inte slirar, extra dockningsstation

Sammanfattning

Viking iMow 632 C har massor av inställningsmöjligheter och klarar av att klippa gräset även i knepiga trädgårdar med varierande behov.

Stort plus för den lättnavigerade appen. Det märks att Viking verkligen har tänkt till och insett att vi vill kunna hålla koll på och instruera våra gräsklippare via mobilen när vi inte är hemma. Halva nyttan med att ha en robot som klipper gräset åt en är ju att man inte ska behöva vara på plats utan att jobbet ska vara klappat och klart när man själv kommer hem från arbetet och vill njuta av sommarträdgården.

Den enda stora nackdelen med iMow 632 C är egentligen att den har så pass svårt för högt och tjockt gräs. Innan man släpper lös sin robotgräsklippare i trädgården första gången kan man behöva klippa av det värsta med en vanlig gräsklippare om gräset har hunnit växa sig alltför högt. När iMow 632 C väl har kommit igång och får underhålla gräsmattan regelbundet försvinner det här problemet, eftersom man kan ställa in roboten på att aldrig låta gräset blir för vildvuxet.